Je bent nog niet aangemeld.

Meld je aan om jouw profiel te bekijken.

Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.

Nog geen account? Registreer hier

Registreren bij Salvator.

Vul jouw gegevens in om een account aan te maken.

Let op: Had u een account op onze vorige website?
Gelieve dan opnieuw één aan te maken.

Menu

Winkelmandje.

Muziek, Kunst en Geschiedenis | Geschiedenis

Koks en kelners

Patricia Van den Eeckhout

€ 34,95

€ 34,95

Op voorraad bij Salvator

Nog niet verschenen, reserveer uw exemplaar

Het algoritme weet niet genoeg, mail ons voor meer info

Het algoritme weet niet genoeg, mail ons voor meer info

Het algoritme weet niet genoeg, mail ons voor meer info

Niet op voorraad bij Salvator, wel bestelbaar

Niet bestelbaar, mail ons voor meer info

Niet op voorraad bij Salvator, wel bestelbaar

Toevoegen aan winkelmandje

Omschrijving

Op restaurant gaan is een feest. Maar niemand heeft het over de koks, kokkinnen, kelners en kelnerinnen. Dit boek vertelt de geschiedenis van dat alomtegenwoordige, maar ‘onzichtbare’ horecapersoneel. Koks waren letterlijk onzichtbaar. In hun ondergrondse, oververhitte keukens leverden ze een dagelijkse strijd tegen de klok en de steenkooldampen. Maar ook het zaalpersoneel was in zekere zin onzichtbaar. In de klassensamenleving van voor de Tweede Wereldoorlog werd van hen een dienstvaardige ondergeschiktheid gevraagd.
Van 1750 tot aan de Tweede Wereldoorlog en met focus op Brussel, Amsterdam, Parijs, Londen, Berlijn en Wenen, vertelt Patricia Van den Eeckhout hoe het horecapersoneel leefde, werkte, at, sliep, ruziede en zijn brood verdiende. Hoe werd iemand kok? Hoe verliep een kokscarrière? Waarom waren koks zo gehecht aan hun steenkoolfornuis? En waarom was een koksmes meer dan een gewoon mes? Was de chef de cuisine een tiran of een vaderfiguur? Leefden zaalwerkers enkel van fooien? Waarom bemoeiden horeca-uitbaters zich met de snor van hun kelners? Was een succesvolle maître d’hôtel een entertainer? Waarom leken serveersters zorgende dienstboden? En hoe groot was de zedelijke dreiging van in exotische kostuums gestoken kelnerinnen? Deze en andere kwesties worden in dit boek gefileerd. Welkom in de wereld van koks en kelners!

Meer info

UitgeverStandaard Uitgeverij  
Release04/03/2025  
Leveringsdatum04/03/2025  
Info leveringsdatumVerschenen
ISBN9789464984309  
Laatst gewijzigd04/02/2025  
Gelieve de hoogte van uw browservenster te vergroten voor een betere website ervaring.